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June 2014 
 

VA Benefits and Services for Same-Sex Married Couples 

 

Our mission is to serve America’s Veterans and their families with dignity and 

compassion, but also in accordance with the law.  We strongly support all efforts to 

ensure the Department of Veterans Affairs (VA) core values  - integrity, commitment, 

advocacy, respect, and excellence (I Care) -  are used in the adjudication of benefits for 

same-sex married couples. VA worked closely with the Department of Justice to 

develop guidance for processing cases involving spousal benefits for legally married 

same-sex couples, and to implement the necessary changes swiftly and smoothly in 

order to deliver the best services to all of our nation’s Veterans.   

 

Frequently Asked Questions: 

 

Q: Who is considered a spouse for purposes of VA benefits?  

A: To be recognized as a spouse of a Veteran for purposes of VA benefits and services, 

the marriage must be recognized under the law of the place where at least one of the 

parties resided at the time of marriage, or the law of the place where at least one of the 

parties resided when the claim or application was filed, or at a later date when the 

eligibility requirements were met.  This requirement comes from one of the Federal laws 

that govern VA, 38 U.S.C. § 103(c).  Additional guidance on determining whether VA 

can recognize a marriage for the purpose of Veterans’ benefits can be found at 

http://www.va.gov/opa/marriage/. 

 

Q: If my marriage is recognized for the purposes of VA benefits, what benefits 

may I be eligible for?  

A: To learn more about VA benefits, go to http://www.va.gov/opa/newtova.asp. 

 

Q: What does a claimant’s or applicant’s “assertion” entail? 

A: VA generally accepts a claimant or applicant’s assertion that he or she is married as 

sufficient evidence to establish a Veteran’s marriage for the purpose of VA benefits.  In 

asserting a spousal relationship, claimants and applicants are responsible for 

determining whether their marriages may be recognized by VA.  To assist claimants and 

applicants in making such determinations, VA is publicizing the section 103(c) standard 

through form instructions, web pages, and other means so that claimants and applicants 

are aware of when VA can recognize their marriage.   

http://www.va.gov/opa/marriage/
http://www.va.gov/opa/newtova.asp
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Q: What supporting evidence do I have to submit with my claim or application to 

add my spouse as a dependent? 

A: VA will require the same amount of evidence for claims and applications involving 

same-sex marriage as claims based on opposite-sex marriages.  Generally, VA will 

accept a claimant’s or applicant’s assertion that he or she is legally married as sufficient 

evidence to establish a Veteran’s marriage for the purpose of VA benefits and services.  

However, consistent with current policy (applicable to all marriage-based benefits), VA 

may continue to pursue further development if an assertion concerning a marriage 

appears unreliable, but will not treat assertions regarding same-sex marriages as 

inherently suspect for this purpose.   

 

Q: Does VA apply different requirements when evaluating my same-sex 

marriage? Will VA apply different requirements to a same-sex marriage?  

A: VA recognizes marriages, whether same-sex or opposite-sex, that meet the 

requirements of 38 U.S.C. § 103(c).  If eligibility is based on a Veteran’s marital status, 

the marriage must be recognized by the place where the Veteran or the Veteran’s 

spouse resided at the time of the marriage, or where the couple resided when they filed 

the claim (or at a later date when the eligibility requirements were met, per 

section 103(c). VA is adding information explaining this legal requirement to all relevant 

benefit application forms. 

 

VA will require the same amount of evidence for claims and applications involving 

same-sex marriage as claims based on opposite-sex marriage.  Generally, VA will 

accept a claimant’s or applicant’s assertion that he or she is married as sufficient 

evidence to establish a Veteran’s marriage for the purpose of VA benefits and services.  

However, consistent with current policy, VA may continue to pursue further 

development if an assertion concerning a marriage appears unreliable, but will not treat 

assertions regarding same-sex marriages as inherently suspect for this purpose.   

 

Q: I filed my claim or application the day after the Attorney General’s 

announcement in September and still haven’t received a decision?  Why? 

A: Following the President’s direction of September 4, 2013 for VA to cease 

enforcement of certain laws that define “spouse” and “surviving spouse” as a “person of 

the opposite sex”, VA generally held claims or applications involving same-sex 

marriages as VA worked with the Department of Justice to develop guidance to process 

those claims and applications under a clear and consistent standard.  VA will begin 

processing these claims and applications on June 20, 2014.   
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List of States That Have Recognized Same-Sex Marriage:   
 

STATE NAME: DATE SAME-SEX MARRIAGES 

WERE PERMITTED IN THE STATE  

(use this column if the place where 

the marriage occurred is the same 

as the place of residence) 

DATE SAME-SEX MARRIAGES 

FROM ANY OTHER STATE WERE 

RECOGNIZED 

(use this column if the place where 

the marriage occurred is different 

from the place of residence) 

California June 17, 2008 – November 4, 2008 

June 26, 2013 – present 

June 17, 2008 – November 4, 2008 

June 26, 2013 – present 

Connecticut1,2  November 12, 2008 November 12, 2008 

Delaware2 January 1, 2012 July 1, 2013 

District of Columbia March 9, 2010 July 7, 2009 

Hawaii  December 2, 2013 December 2, 2013 

Illinois3 December 16, 2013 December 16, 2013 

Iowa  April 20, 2009 April 30, 2009 

Maine December 29, 2012 December 29, 2012 

Maryland January 1, 2013 February 23, 2010 

Massachusetts  May 17, 2004 May 17, 2004 

Michigan March 21, 2014 to March 22, 2014 March 21, 2014 to March 22, 2014 

Minnesota August 1, 2013 August 1, 2013 

New Hampshire2 January 1, 2010 January 1, 2010 

New Jersey October 21, 2013 October 21, 2013 

New Mexico August 21, 2013 January 4, 2011 

New York July 24, 2011 February 1, 2008 

Oregon May 19, 2014 October 16, 2013 

Pennsylvania May 20, 2014 May 20, 2014 

Rhode Island1 August 1, 2013 May 14, 2012 

Utah  December 20, 2013 to January 7, 2014 December 20, 2013 to January 7, 

2014 

Vermont September 1, 2009 September 1, 2009 

Washington2 December 6, 2012  December 6, 2012 

 
Note: For the most up-to-date list of states that recognize same-sex marriage, refer to 
http://www.va.gov/opa/marriage/  
 
1
 Both Connecticut (effective October 1, 2010) and Rhode Island (effective August 1, 2013) recognize 

out-of-state domestic partnerships and civil unions as “marriages". 
 
2
 Several States have passed laws converting civil unions or domestic partnerships that were previously 

performed within the state to “marriages”.  On October 1, 2010, Connecticut (CT) converted existing in-
state civil unions to marriages with an effective date of October 1, 2010 (CT civil unions permitted as of 
October 1, 2005).  On January 1, 2011, New Hampshire (NH) converted existing in-state civil unions to 
marriages with an effective date of January 1, 2011 (NH civil unions permitted as of January 1, 2008).”  
On June 30, 2014, Washington (WA) will convert existing in-state domestic partnerships, in which either 
of the partners is not over the age of 62, to marriages effective on the date that the domestic partnership 

http://www.va.gov/opa/marriage/
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was performed (WA domestic partnerships permitted as of July 23, 2007).  On July 1, 2014, Delaware 
(DE) will convert existing in-state civil unions to marriages, effective the date the civil union was 
performed (DE civil unions permitted as of January 1, 2012).   
 
3 
From June 1, 2014 to May 31, 2015, couples who have an Illinois (IL) civil union will have the option of 

having their IL civil union converted to a marriage, effective the date the civil union was performed (IL civil 

unions permitted as of June 1, 2011). 

 


